Lastega läbi Euroopa. Piin või rõõm?

  • Eesti-Hispaania
  • Rohkem kui 5000km autosõitu.
  • Uued inimesed, võõras keel
  • Pidev kolimine, kuni leiame omale elamispinna
  • Kliimamuutus, suur kuumus

Ma usun, et iga lapsevanem on vähemalt kord elus teinud selle vabanduse, et no ma tuleks küll kohvi jooma sinuga, aga mu lapsed…

Seega kui me istusime koos Kentiga laua taga ja planeerisime oma reisi läbi Euroopa, siis tekkis ka meie peas küsimusi. Kas meie lapsed, kes juba teekonnal Tartu-Tallinn-Tartu on tagaistmel tüdimusest sõgedaks läinud ja suurest vihast meid oma mänguasjadega loopima hakanud, saavad hakkama autos istumisega enam kui 5000km? Kuidas mõjub lastele täiesti teine kliima, uued inimesed ja uus kultuur? Kas nad saavad hakkama sellega, et me pidevalt kolima peame?



Kuidas me nendele küsimustele vastasime? Variante oleks ju tegelikult mitu. Kas vastata kõigile eitavalt või negatiivselt ja jätta reis ära, sest ilmselgelt ei saa lastega nii pikka reisi ette võtta ja äkki neile ei meeldi Hispaania kliima või hoopis tõdeda, et kuna me polnud varem lastega 5000km autoga maha sõitnud ja teise riiki kolinud, siis tegelikult ei oska me ühelegi küsimusele vastata. Kuidas me saame ette teada, kuidas mõjub lastele kliimamuutus? Kui Eestis saab suvi otsa ja tuleb sügis ja vihma sajab päevade viisi, siis lapsed kohanevad ja on siiamaani hakkama saanud. Panevad kummikud jalga ja vihmajope selga ja elu läheb edasi. Ju siis saavad hakkama ka Hispaanias. Ainult kummikute asemel on plätud ja vihmakeebi asemel päikesekreem. Mida ma öelda tahan on see, et pole mõtet üle muretseda ja liigselt paanikat teha. Alles tegutsedes saad aru, kuidas lapsed käituvad või kohanevad. Ja siis saab lahendusi leidma hakata. 

Aga kuidas meil siis läks?

Kuidas lapsed autosõidu üle elasid?
Juba esimese päeva õhtul oli selge, et lapsed suudavad kiirelt kohaneda. Kui Lätis ja Leedus küsisid nad päris palju, et kuna me kohale jõuame, siis Poolas said nad juba aru, et enne õhtut hotelli ei jõua. Kui väsimus tuli peale, siis läks olukord pisut pingelisemaks ja neil tuli omavahel rohkem kiusamist ette, aga nad said ilusti oma probleemid lahendatud. Teine päev sõidus oli juba kõvasti kergem. Lapsed olid endale mingid tegevused leidnud. Arvestades, et me polnud väga ettevalmistanud ja lastele tegevusi välja mõelnud, mida nad auto peal teha saaks, siis olid nad ülitublid ja väga leidlikud. Näiteks mängisid kaelapatjadega padjasõda. Esimene öö autos magada oli vanemale pojale pisut keerulisem, aga ka selle sai ta ühe ööga selgeks. Seega pärast Veneetsiat oskas ka tema üpris hästi öö autos mööda saata. Lühidalt asi kokku võtta. Lapsed nautisid väga kogu teekonda läbi Euroopa. Neile oli kogu reis sama meeleolukas ja arendav nagu meilegi. Kindlasti tasuks enne teele minemist natuke ette mõelda, mis oleksid tegevused, mida lapsed autosõidu ajal teha saaksid. Näiteks pliiats ja paber või värviraamatud. Sõltuvalt vanusest ka näiteks ristsõnad. Meie otsustasime, et multikad ja arvutimängud hoiame lastest eemale, et nad ka peale ekraani autoaknast välja vaataks. Muidu oleksid nad kõikidest ilusatest vaadetest ilma jäänud. 

Tegevused, mida autosõidu ajal leiutati.

Veneetsia

Lapsed Itaalias mänguväljakul

Lapsed Itaalias pitsakoha ees. Kell suhteliselt hiline, aga tuju oli hea.

Hommik pärast ööd autos.

Kliimamuutus?
Nojah! Päike paistab ja iga päev saab ujumas käia. Chris on umbes kaks korda öelnud, et liiga kuum on. Rohkem kommentaare mul pole.

Modellid

Suvi Esteponas. Lapsed naudivad kuumust


Lapsed esimest korda ookeani ääres


Marbella. Kiusame Kenti

Iga kord, kui me ranna lähedale jõuame, siis lendavad sandaalid jalast ja joostakse kohe vette



Uus keskkond, võõras keel?
Lapsed võtavad hämmastavalt kiiresti keele suhu. Juba esimestel päevadel ütlesid nad poes kassiiridele “Hola” ja tänaseks oskavad juba ilusti öelda aitäh, palun jäätist või vett, lähme jne. Inimesed on siin hästi viisakad ja abivalmid ning jumaldavad lapsi. Politseijaoskonnas teevad politseionud lastele mustkunstitrikke ja jagavad komme, tänaval kõik naeratavad lastele ja taksojuhid lehvitavad.

Sushi House. Super elamus koos lastega Esteponast.


Pidev kolimine?
Kui kohas, kuhu me läheme on bassein ja telekas, kus multikaid näidatakse, siis on nad üliõnnelikud. Rohkem kommentaare pole :)

Manilva

Estepona



Lapsed on kogu selle tripi jooksul meeletult arenenud ning teineteist rohkem hoidma hakanud. Nad on iseseisvamad ja asjalikumad. Seega vahel on mõistlikum lihtsalt tõdeda, et on küsimusi, millele saab vastused leida ainult tegutsedes. Kui väga üle pabistada, siis jäävadki unistused unistusteks ja siis kunagi mõtled tagasi, et ma oleks oma elu parema meelega hoopis kusagil mujal elanud, aga lapsed…

0 kommentaari:

Postita kommentaar